Τα φυτά που καλλιεργούμε

Μέντα

Μέντα

Ένα φυτό 60 με 90εκ ύψος, με σκουροπράσινα αρωματικά φύλλα και μικροσκοπικά μωβ άνθη.

Τα φύλλα και οι μίσχοι της περιέχουν μενθόλη, ένα πτητικό έλαιο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, ως άρτυμα σε τροφές –τα φύλλα του φυτού -και ως αρωματικό στην κοσμετολογία. Το έγχυμα μέντας, ιδιαίτερα διαδεδομένο εμπορικά, παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα του φυτού, ενώ δημοφιλές είναι το βάμμα μέντας.

Η μέντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως ενισχυτικό της γεύσης σε τσίχλες και σε οδοντόπαστες, ενώ ως τσάι καταπραΰνει το ερεθισμένο στομάχι και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Εξαιτίας της καταπραϋντικής και αναισθητικής της δράσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων, των δερματικών ερεθισμών, του άγχους που συνδέεται με κατάθλιψη, της ναυτίας, των πόνων της έμμηνου ρύσης και του μετεωρισμού.

Μελισσόχορτο

Μελισσόχορτο

Αυτοφυές στην Ευρώπη, το μελισσόχορτο καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο όχι μόνο ως αρωματικό φυτό αλλά και για τις ανάγκες της κοσμετολογίας και της ιατρικής. Πρόκειται για φυτό της ίδιας οικογένειας με τη μέντα, που δεν ξεπερνά τα 60εκ., με φύλλα που αρωματίζουν ξινόγλυκα σαν τα λεμόνια και λευκά άνθη που ανθίζουν το καλοκαίρι.

Το μελισσόχορτο διατίθεται σε διάφορες μορφές με κύρια τα αποξηραμένα φύλλα, το έλαιο και το βάμμα, ενώ συναντάται και σε ομοιοπαθητικά φάρμακα αλλά και στην αρωματοθεραπεία.

Το μελισσόχορτο είναι ευρέως διαδεδομένο ως ένα ηρεμιστικό βότανο. Αναφορές γι’ αυτή του τη χρήση υπάρχουν ήδη από το Μεσαίωνα, για τη μείωση του στρες και του άγχους, την επίτευξη ήρεμου ύπνου, τη βελτίωση της όρεξης, τη μείωση του πόνου και της κακουχίας από δυσπεψία, συμπεριλαμβανομένου του μετεωρισμού και των κολικών.

Δυόσμος

Δυόσμος

Ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά στην Ευρώπη και την Ασία, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και καλλιεργείται ευρέως σε γλάστρες και παρτέρια. Ο δυόσμος εκπλήσσει με τις δεκάδες χρήσεις του στη μαγειρική, στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία των αρωμάτων.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον έτριβαν στο τραπέζι τους πριν καθίσουν να γευματίσουν ή τον χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή μύρου, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι του απέδιδαν πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων, ενώ το τσάι δυόσμου αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ανατολή.

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν στην άποψη πως η κατανάλωση δυόσμου αντιμετωπίζει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα ή προβλήματα υγείας, όπως ναυτία, δυσπεψία –ως ιδανικό χωνευτικό-, πονοκεφάλους, πονόδοντο, κράμπες και πονόλαιμο, ενώ η εξωτερική επάλειψή του σε μορφή αλοιφής βοηθά στην αντιμετώπιση των οιδημάτων.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα της ερευνητικής επιστημονικής ομάδας του Saint Louis University School of Medicine που καταδεικνύουν πως τα αντιοξειδωτικά από το δυόσμο και το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης.

Φασκόμηλο

Φασκόμηλο

Ο πολυετής θάμνος του φασκόμηλου, με πυκνά κλαδιά και ύψος γύρω στα 70 εκ, ασημόγκριζα χνουδωτά φύλλα και μενεξεδί άνθη, απαντάται παντού στην Ελλάδα και τη χρήση του «σέβονται» λαοί με παράδοση στην κατανάλωση βοτάνων, όπως οι Κινέζοι, που  το θεωρούν ανώτερο και από το δικό τους τσάι. Χρησιμοποιείται για να προσδώσει γεύση σε πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά κυρίως πίνεται για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Το  αφέψημα φασκόμηλου ενισχύει το ανοσοποιητικό και επιτίθεται με αποτελεσματικότητα σε δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως ο υψηλός , η ατονία του στομάχου και του νευρικού συστήματος, η δυσπεψία, το κρυολόγημα, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Στη Γερμανία έχει εγκριθεί για εσωτερική χρήση στην αντιμετώπιση γαστρεντερικής διαταραχής, υπερβολικής εφίδρωσης και φλεγμονών στους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού.

Επίσης, αναφέρεται ότι βοηθά τη λειτουργία του παγκρέατος και της χολής, αντιμετωπίζει τη δυσμηνόρροια και θεωρείται ένα εξαιρετικό χαλαρωτικό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της νευρικότητας και της ζάλης.

Εκτεταμένη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 1997 κατέδειξε πως το βότανο μειώνει τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.

Θυμάρι

Θυμάρι

Ανθεκτικό και αγαπητό σε ανθρώπους και μέλισσες που με τη συμβολή του μαζεύουν το πιο αρωματικό, τονωτικό και αντισηπτικό μέλι.

Στο μεσαίωνα το θυμάρι χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση νόσων του αναπνευστικού, ενώ σήμερα τα θεραπευτικά του μέρη, φύλλα και κορυφές ανθών, χρησιμοποιούνται για πλήθος προβλημάτων. Αντιμετωπίζει γυναικολογικές μυκητιάσεις, ανακουφίζει από τον πυρετό, βοηθά στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της κακοσμίας του στόματος –πλύσεις με έγχυμα ή αφέψημα θυμαριού –καταπραΰνει το βήχα σε μορφή σιροπιού και καταπολεμά νόσους που πλήττουν τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Eπίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των κρίσεων του ευερέθιστου εντέρου, ενώ με την αντιοξειδωτική του δράση ενισχύει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα βοηθώντας ακόμη και σε κρίσεις άγχους ή περιόδους κατάθλιψης και αϋπνίας.

Ρίγανη

Ρίγανη

Μοσχοβολιστό φυτό αυτοφυές σε ζεστά κλίματα, η ρίγανη φτάνει σε ύψος τα 60εκ., με φύλλα σε ζεύγη  και μικρά λευκά ή μωβ λουλούδια.

Η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ελληνική και ιταλική κουζίνα. Εχει αντισηπτικές ιδιότητες και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών και ασθενειών της αναπνευστικής οδού. Εχει έντονη αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της υψηλής της περιεκτικότητας σε φαινόλες.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, πλούσιο σε στοιχεία που δρουν θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, επιτυγχάνει την υψηλότερη δυνατή αντιοξειδωτική προστασία ως έγχυμα με ζεστό νερό.

Στην παραδοσιακή «ιατρική», οι γαργάρες με αφέψημα ρίγανης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις φλεγμονές των αμυγδαλών, ενώ αν προστεθεί στο νερό του μπάνιου τονώνει και αναζωογονεί.

Δενδρολίβανο

Δενδρολίβανο

Πρόκειται για αειθαλή θάμνο με ωραίο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς πικρίζουσα.

Συγκεντρώνει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ιδιοτήτων, όπως αντιφλεγμονώδεις, σπασμολυτικές, διουρητικές και αντιμικροβιακές,και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως παυσίπονο για πονοκεφάλους, ημικρανίες, μυαλγίες και νευραλγίες αλλά και για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, οφείλεται στο ροσμαρινικό οξύ, το οποίο προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου σε συνδυασμό με άλλα έλαια αρωματικών φυτών, όπως το θυμάρι και η λεβάντα αναφέρεται ότι βελτιώνει την τριχοφυΐα σε ανθρώπους με αλωπεκία.

Τσάι βουνού

Τσάι του βουνού

Το «τσάι του βουνού» προέρχεται από το φυτό Sideritis spp ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη, το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «σίδηρος» χάρη στην επουλωτική δράση του στις πληγές που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Στην Κρήτη είναι γνωστό και ως «μαλοτίρα», από τις ιταλικές λέξεις «male» (αρρώστια) και «tirare» (σύρω), γιατί θεωρούνταν πανάκεια για παθήσεις του αναπνευστικού και κρυολογήματα.

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψιας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Οι παραδοσιακές του  αυτές χρήσεις επιβεβαιώνονται και επιστημονικά. Έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια. Πολλές σύγχρονες έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση αυτών των ουσιών.

Επισης βρεθηκε ότι εχει αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα αγχολυτικά που παίρνουμε από φυτικά είδη.

Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού του βουνού και ιδιαίτερα αυτό της μαλοτίρας είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καρβακρόλη.

Μελετες εδειξαν ότι βοηθα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύει έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύει τη μηχανική αντοχή των οστών.